KOMPLE EV TADİLATI NASIL YAPILIR?

KOMPLE EV TADİLATI NASIL YAPILIR?

Türkiye de insanların canını sıkan iki büyük durum vardır. Biri komple tadilat yaptırmak, diğeri ev taşımak. Bu iki iş insanın canını çok sıkar. Özellikle Türkiye de daha çok sıkar. Şimdi size komple ev tadilatı için birkaç tüyo vererek daha az canınızın sıkılmasına yardımcı olucam.

Hadi Başlayalım

Öncelikle elimizde bir senaryo olsun. Bu senaryoya göre 3+1 110m2 ve 80lerin sonunda yapılmış bir dairenin tadilatını yapalım. Öncelikle ne istiyoruz?

30 Yaşında bir dairenin seramikleri değişmelidir. Tesisatı daha önce değişmediyse pvc borularla değiştirilmelidir. Kalorifer boruları eğer sonradan döşenmiş ve dışarıdan gidiyorsa zemin altına alınmalıdır. Odalarda muhtemelen bulunan masif parkeler oynak ve çok çizilmişse sökülüp laminat parke yapılmalıdır. Aslında bu konu sistre yapılarak da aşılabilir. Ancak kalorifer boruları zemin altına alınacaksa sökülmeleri gerekir ki o zaman komple söküp laminat yapmak daha avantajlı olacaktır.

Banyo içinde döküm küvet varsa kırılmalıdır. Zeminden geçen tüm borular değiştirilmelidir. Bu gibi büyük bir tadilata girildiğinde eski boruların değiştirilmesi elzemdir. Çünkü ileri de başınıza ne açabileceğini bilemezsiniz. Aynı şekilde mutfak pis ve temiz su hattının da elden geçmesi gerekir.

Kırım işleri tercihli olarak tüm banyo ve zeminlerin sökülmesi ile devam edebilir. Bu yaşta bir dairenin duvar fayansları yanında sıvayı da getireceği için sonrasında mastarında sıva işlemi gerektirebilir. Odalar ve koridorda söküm için eşiklerdeki kota bakılır. Eğer parkelerin sökülmesi gerekiyorsa koridordaki seramiklerin de sökülmesi gerekebilir. Ancak tüm bu kırım ve sıva işleri hem pis hemde maliyetli işlerdir. Ayrıca dairenin bulunduğu apartmanda komşularınıza ses ve pislik de getireceği için hoş karşılanmayacaktır. Genel olarak çok tercih edilmese de bazı zorunlu koşullarda yapılması gerekebilir.

Mutfak demişken, mutfak dolapları ve tezgah sökülüp atılmalıdır. Mutfak yeniden tesisat anlamında elden geçmelidir.

Elektirik tesisatı konusuna gelirsek, 30 yaşında bir daire için kabloların komple yenilenmesi gerekmeyebilir ancak dairede toprak hattı bulunmayabilir. Ayrıca 90 ların teknolojisi ile günümüz bir değildir. Artık daha çok elektirikli alet kullanıyoruz ve devamlı bir prize ihtiyacımız oluyor. Ekstra olarak farklı tv platformları ve internet hatlarına da ihtiyacımız oluyor. Tüm bunlar için ekstra priz tel ve internet hatları ile komple tüm priz anahtar çerçeve ve modelleri değiştirilip yenilenmelidir.  Yeni yapılacak mutfakta ankastre sisteme uygun olarak fırın, ocak ve davlunbaz prizleri ile, tezgah üstü kullanımı için ekstra prizlere ihtiyaç da duyulacaktır.

Ev içinde bazı ekstra düzenlemelere de ihtiyaç duyulabilir. Örneğin mutfak balkonunu mutfak alanına katmak, küçük tuvaleti ardiye yada ayakkabılık haline getirmek, mutfak duvarını yıkıp pdaya katmak gibi. Bu gibi işlerin de iyi bir planlama ile bu aşamada yapılması gerekir. Yıktığınız duvardan geçen elektirik yada tv hatlarının taşınması için de en doğru zaman bu zamandır.

PVC Pencere Seçimi

Evin pencereleri eski ahşap doğramaysa değiştirilmelidir. Aslında pencere değişimi için iki sebeb vardır. Birincisi döküntü görüntüsü diğer sebebi de izolasyondur. İzolasyon için pencere değişimine ek olarak pencere duvarlarına xps strafor döşemesi yapılmalıdır.

Salon için biraz da göz alıcı gözükmesi açısından gizli ışık bandı, alçıpan tavan yada ada uygulamaları yapılabilir. Bu senaryoda gizli ışık bandı tercih ediyoruz.

Evin tüm oda ve koridorlarına hafif ve maliyeti düşük olan stropiyer uygulaması yapılabilir. Bunu seramiği değiştirilecek olan banyo için de yapabiliriz.

Koridor ve giriş holüne spotlu tavan yapmak, yeni görünümlü bir daire için şık bir görünüm elde ettirebilir.

Peki Ya Mutfak?

Mutfak dolabı için yeni trend akrilik parlak kapaklı bir dolap yada country tarzı bir göbekli kapakları olan mat bir mutfak yapılabilir. Country tarzı mutfak için membran yada lake önerilir. Bugün piayasada membran kapakların ömrü çok uzun olmamakla birlikte pvc kaplı olmalarından dolayı ısıya duyarlı oluyorlar. Bu sebeblerle country mutfaklarda lake öneriliyor. Ancak lake mutfak fiyatları da biraz maliyetli oluyor. Ben senaryoda hem modern görüntüsü hemde maliyetinden dolayı akrilik kapaklı mutfak kullanmak istiyorum.

Mutfak seçiminde bir diğer hususta kullanılacak menteşe ve çekmece rayları. Eğer ki bunların frenli olması isteniyorsa alman malı tercih edilmesi mantıklıdır. Yerli yada çin menşeili ekipmanlar genellikle sık sorun yaratması ve az ömürlü olmasından dolayı ileriye dönük bolca başağrısı yaratacaktır. Açıkçası alman malı ekipmanlarda olsa öyle 10-15 yıllık bir ömre sahip olmayacağı için frensiz menteşe ve ray tercih edilmesi ileriye dönük daha az sıkıntı çıkaracaktır.

Mutfak dolaplarına ek olarak bir de mutfak tezgahına ihtiyaç duyulacak. Mutfak tezgahı seçerken renk uyumuna ve sağlamlığa bir de maliyetine bakarız. Ancak tezgah dolaplarında ömrüne etki edeceği için çok ucuza kaçılmamasında yarar vardır. Genelde beyaz yada açık renkli kapaklara kontrast uyumu oluşturması açısından siyah tezgah önerilir. Siyah tezgah granit ve çimstone seçeneklerde vardır. Doğal olmasını istiyorsanız granite, kusursuzluk arıyorsanız çimstone u tavsiye ederiz. Fiyatları mtül olarak birbirine yakındır. Tabi granitte stargalaxy tercih edilirse. Yoksa daha uygun fiyatlara da siyah granit bulma imkanınız vardır.

Laminat Parke Seçimi

Gelelim laminat parke tercihlerine. Laminat parke seçerken işin maliyeti ile birlikte estetiğini de düşünürüz. Açıkçası kendi evimizi yapıyorsak 6mm lik laminat parke tercih etmeyiz. 8mm parke altına kullanılacak iyi bir straforla birlikte bize iyi bir sonuç verecektir. Laminat parke tercihlernde dikkat edilmesi gereken başka bir detayda parkenin derzli olup olmamasıdır. Derzli parkeler biraz daha pahalı olabilir ancak döşeme sonrası daha doğal bir görüntü verebilir. 8mm laminat parkeye ek olarak 8cm lik süpürgelik tercih edilebilir. Yine aynı süpürgelik yada lake beyaz pvc süpürgelik koridor ve mutfakta devam edebilir.

Vitrifiye Seçimi

Batarya, duşakabin, klozet ve banyo dolabı seçimlerine gelelim. Banyo dolabı seçerken hazır dolap seçmek mali olarak avantajlıdır. Ayrıca lake kapak vs tercihleri de yapabilirsiniz. Banyo dolabı yaptırmak istediğinizde iskelet, kapak ve lavabo seçimleriyle maliyet yükselecektir. Ben banyo için 100cm lik hazır bir banyo dolabından yürümeyi daha mantıklı buldum. Duşakabin, kendi evimizi yapıyorsak 5-6mm temperli camdan desenli yada desensiz seçenekli olarak seçilebilir. Açıkçası son 5 senedir yaptığımız banyoların hiçbirinde kabin altına tekne kullanmadık. Bunun yerine güzel bir su izolasyonu ve sonrasında ahşap görünümlü seramik kullanarak daha şık ve kullanışlı bir görüntü elde edebiliyoruz.

Batarya seçimi yapılırken uzun süreli gitmesini istiyorsak bilindik markalardan gitmekde fayda vardır. Ancak daha düşük markalı bir batarya ile kıyaslandığında neredeyse 2 katına yakın fiyat farkı bulunur. Ortalama bir batarya alırsanız 5 sene gibi bir ömrü olur. Bu iyi bir markada 20 yılı bulabilir. Gerçi bataryanın 20 yılı bulmasının da çok önemi olmuyor zira hiçbir banyo dolabı 20 yıl kullanılacak kadar sağlam kalmıyor. Bunlar göz önünde bulundurularak iyi bir banyo küvet bataryası tercih edilebilir. Yine evye bataryası alırken Bunu düşünmek gerekir. Açıkçası evye bataryasında ne kadar az teknolojik batarya alırsanız o kadar az başınız ağrıyacaktır.

Ev Kapıları Nasıl Olmalı?

İç ve dış kapı seçiminin de yapılması gerekir. 30 yaşında bir dairenin iç kapıları genellikle cilalı kaplamalı olarak yapılmış olur. Bu kapılar zamanla verniklenebilir ancak ev koşullarıyla 30 yılı geçirince eskir ve değişmesi gerekir. Bugün piyasa koşullarında melamin, mobilya yada panel kapı alabilirsiniz. Yada pvc kaplı bir kapı tercih edebilirsiniz. Ben melamin beyaz kapı tercih ediyorum. Ömürlük değildir ancak boyalı yada mobilya kapılarak göre daha az hasar alabilirler. Tek sıkıntıları dışa çerçevesi pvc bantla yapıldığı için sıcaklık farklılıklarında zamanla atma ihtimali oluşabilir.

+14 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.